Friday, March 20, 2015

ลอดช่องสิงคโปร์

  1. gradually add clear Thai red pickling lime solution kneading as you go.
    เติมน้ำปูนใสลงไปนิดหน่อย
  2. Combine the flours to a lump.
    นวดแป้งต่อไปจนแป้งเริ่มจับตัวเป็นก้อน
  3. Add more liquids and keep working untill you get a smooth dough.
    เติมน้ำปูนใสลงไปอีกที่ละนิดหน่อย
  4. When you get a nice and smooth dough, stop adding liquids and keep kneading.
    นวดแป้งต่อไปจนกว่าแป้งจะเหนียว
  5. knead for about five minutes until you feel that the dough has a good elasticity.
    นวดแป้งต่อไปอีกประมาณ 5 นาที
  6. Add the remining pickling lime liquids and dissolve the dough.
    เติมน้ำปูนที่เหลือทั้งหมดลงไป และ ละลายให้เข้ากับแป้ง
  7. Place the wok over medium high heat.
    นำกะทะตั้งไฟโดยใช้ไฟแรง
  8. Stir constantly at the SAME DIRECTION
    กวนแป้งโดยให้กวนไปในทางเดียวกัน
  9. When the mixture starts to thicken...
    กวนจนแป้งเริ่มเหนียว
  10. LOWER the heat
    เบาไฟลง
  11. and add the pandan juice.
    ใส่น้ำใบเตยลงไป 3-4 ถ้วย กวนให้เข้ากัน
  12. Stir constantly at the SAME DIRECTION
    กวนต่อไปเรื่อย ๆ โดยให้กวนไปในทางเดียวกัน
  13. you will have to keep doing it for about 20 minutes. DO NOT stop stirring.
    กวนประมาณ 20 นาที
  14. When the dough is gets a nice shiny color it is a sign that it is cooked well.
    หลังจากกวนไปประมาณ 20 นาทีแล้ว แป้งจะเริ่มเงาขึ้น
  15. Test by droping a bit into a cold water bath.
    เพื่อจะรู้ว่าแป้งสุกดีหรือยัง ให้ใช้ช้อนตักแป้ง แล้วใส่ลงในน้ำเย็น
  16. If it solidifies immidiatly than its ready for pressing.
    ใช้มือจับแป้งดู ถ้าแป้งจับตัวดี เหนียว ๆ แสดงว่าแป้งสุกแล้ว
  17. Prepare the press box
    เตรียมพิมพ์กด
  18. Fill it with HOT dough. and lightly press the dough, creating noodle like drops that falls into icy water. dont let the dough to cool down. You must press it hot.
    นำแป้งที่กำลังร้อน ๆ ใส่ลงในพิมพ์กด กดแป้งเบา ๆ จนแป้งหลุดออกจากช่องแล้วหล่นลงในน้ำเย็น
  19. Leave the Lod Chong noodels in the water until serving.
    ทิ้งตัวลอดช่องในน้ำเย็นจนแข็งตัวดี
  20. Serve the noodles in a dish, topping with the coconut syrup and crushed ice
    ตักใส่ถ้วย เติมน้ำกะทิ พร้อมใส่น้ำแข็งเย็น ๆ ลงไปพร้อมเสริฟ